Igor bol na letnom jazykovom kurze cez AKCIU RAKÚSKO-SLOVENSKO: „Po mesiaci sa mi ani nechcelo odísť!“

V tomto článku sa stretnete s Igorom zo Žilinskej univerzity, ktorý bol toto leto na mesačnom jazykovom kurze nemčiny v Rakúsku. Štipendium na pobyt získal cez program Akcia Rakúsko-Slovensko, spolupráca vo vede a vzdelávaní nás a našich západných susedov. Cez ARS môžete aj vy, okrem iného, získať štipendium na letný jazykový kurz vo výške 345 € na mesiac, plus pokrytie kurzovného a zabezpečenie ubytovania (od roku 2023 sa štipendium zvýšilo z 345 € na 750 € na mesiac).


V cestopise nižšie sa s vami Igor podelí so svojimi zážitkami a skúsenosťami z letného pobytu v Rakúsku cez ARS. Príjemné čítanie!

Ak vás Igorove zážitky zaujali, môžete si pozrieť viac fotiek na jeho instagramovom profile.


Foto: osobná fotogaléria Igora D.Foto: osobná fotogaléria Igora D.Skvelá príležitosť

O možnosti získania štipendia na jazykové kurzy cez SAIA v rámci spolupráce medzi Slovenskom a Rakúskom som sa dozvedel ešte na jar od mojej lektorky nemčiny. Táto myšlienka ma hneď zaujala a netrvalo dlho kým som sa rozhodol, že to skúsim – veď predsa za to nič nedám. Získaniu štipendia som nedával veľkú šancu, nakoľko som sa na stránke dočítal, že bude udelené približne 7 študentom. Ale aj vďaka tomu som venoval veľa energie do prípravy môjho motivačného listu a všetkých ďalších potrebných príloh pre prihlášku.

V súčasnosti som doktorandom na Žilinskej univerzite v odbore ekonomika dopravy, spojov a služieb, a na katedre som súčasťou rôznych aj zahraničných výskumných projektov. V jednom z nich je našim významným partnerom aj nemecká univerzita. Celkovo som si uvedomil, že plynulá znalosť nemeckého jazyka otvára obrovské možnosti ako v oblasti výskumu, alebo aj na pracovnom trhu v Európe.

 

 

Letný kurz v Grazi

V máji mi pristála v maili správa, z ktorej som sa dozvedel, že sa mi štipendium podarilo získať. Stále som mal však obavy z toho, aká bude práve vtedy pandemická situácia a podmienky pre vycestovanie, no nakoniec všetko dobre dopadlo a začiatkom júla som si mohol zbaliť kufre a vyraziť na nočný vlak do Bratislavy, odkiaľ som už smeroval za hranice k nášmu susedovi – do krásneho regiónu Štajerska.

Rakúsko bolo pre mňa, paradoxne, doteraz neprebádanou krajinou. Graz ma zaujal hneď na prvý pohľad svojim historickým centrom, krásnym okolím a premysleným systémom verejnej dopravy. Vybavenie všetkých formalít po príchode v kancelárii OeAD prebehlo hladko, personál kancelárie bol veľmi nápomocný a priateľský.

Po príchode na ubytovanie som s prekvapením zistil, že sme na izbe aj celom poschodí partia Slovákov z rôznych univerzít, ktorí sem prišli cez rovnaký program. Nebola však núdza ani o precvičenie si angličtiny a nemčiny so spolužiakmi v jazykovej škole. Tu sme sa zišli naozaj pestrá skupinka z celého sveta – Mexico, Malajzia, Filipíny, Lýbia, Nigéria, a trojica zo Slovenska.

 

Doobedu škola, poobede dobrodružstvo

Intenzívny kurz nemčiny mi pomohol zopakovať si zabudnuté vedomosti zo základnej a strednej školy, a naučil ma hlavne nebáť sa rozprávať – aj keď nie vždy gramaticky správne, ale všetci sme si rozumeli. V rámci kurzu boli organizované aj rôzne voľnočasové aktivita, ako návšteva zámku Egenberg, miestnej Kunsthalle či hranie rakúskej loptovej hry spikeball v mestskom parku. Okrem toho sme so spolužiakmi a parťákmi zo Slovenska organizovali rôzne spontánne akcie, ako výstup na Schlossberg, alebo posedenie pri rieke Mura. Nakoľko škola prebiehala v pracovné dni a doobedňajších hodinách, bolo dosť času aj na výlety do blízkeho, ale aj ďalekého okolia a spoznávanie krás Rakúska.

Počas víkendov sme navštívili rakúske klasiky ako Salzburg, Klagenfurt či Hallstat, okúpali sme sa v najteplejšom a najčistejšom jazere Wörthersee, ale nechýbali ani menej známe, ale o to krajšie miesta v spolkovej republike Štajersko. Medzi ne patril napríklad benediktínsky kláštor v Admonte s nádhernou knižnicou plnou historických skvostov, či stredoveké hrady Strechau a Riegersburg. Naše výlety sme zakončili návštevou čokoládovne Zotter s neobmedzenou degustáciou čokolád a čokoládových špecialít v cene vstupného. Na tieto miesta sme využívali prevažne ekologickú železničnú dopravu, ktorá je v Rakúsku dostupná, pohodlná a najmä presná.

 

Foto: osobná fotogaléria Igora D.Foto: osobná fotogaléria Igora D.Čo mi dal tento jazykový pobyt?

Nové vedomosti, nových kamarátov, s ktorými som v kontakte aj mesiac po návrate domov, nové skúsenosti, možnosť spoznať krásy našej susednej krajiny, ktorá je nám veľmi blízka nielen vzdialenosťou, ale aj tradíciami a kultúrou a mnoho iného. Priznám sa, že sa mi po mesiaci ani nechcelo odísť, a keby bola možnosť zostať ďalší mesiac a posunúť sa v jazyku o úroveň ďalej, určite by som ju využil. Takisto ma tento pobyt motivoval k tomu, aby som znalosti nemčiny naďalej rozvíjal aj doma.

Ďakujem SAIA a OeAD za túto skvelú možnosť, ktorá vo mne zobudila „túlavé topánky“ a motivovala ma aj k ďalšiemu využívaniu štipendií počas môjho štúdia.

 

 

Chceli by ste aj Vy zažiť letný jazykový kurz v Rakúsku ako Igor? Na stránke programu Akcia Rakúsko-Slovensko sa dozviete viac o štipendiách, podávaní žiadostí a uzávierkach.

Ak máte záujem o letný jazykový kurz, študijný čí výskumný pobyt v akejkoľvek inej krajine, odporúčame vám preskúmať našu Databázu štipendií a grantov.